De tuin

De tuin van Buitenplaats Trompenburgh is net zo bijzonder als het buitenhuis zelf. Huis en tuin zijn destijds ontworpen als een gesamtkunstwerk. Deze samenhang is tot in details af te leiden uit historische bronnen en de nog aanwezige tuinrestanten. Dat komt zelden voor.

Ontwerp

Het oorspronkelijke ontwerp is een uitzonderlijk voorbeeld van de 17de-eeuwse tuincultuur. De tuin had verschillende onderdelen: een watertuin, een siertuin en een nutstuin, verbonden door twee lanen aan de buitenzijden van de tuin. De nutstuin bestond uit een boomgaard met boerderij en moestuin.

De lanenstructuur, de boomgaard en de boerderij uit de 17de eeuw zijn in de 19e eeuw omgevormd tot weiland. De huidige tuinmanswoning dateert ook uit die tijd. De siertuinen achter het huis zijn naar de landschapsstijl van de 19e eeuw veranderd in een parkbos met wandelpad rondom een vijver. Twee 17de-eeuwse eilanden naast het hoofdhuis zijn behouden gebleven.

Restauratie

Dit natuurhistorisch erfgoed vraagt om een restauratie. Monumentenbezit is druk bezig met het voorbereiden daarvan, binnenkort starten de werkzaamheden.

Het oorspronkelijke lanenstelsel komt terug. Er worden bomen geplant die goed tegen droge zomers kunnen, zoals lindes en iepen. Verder wordt de ligging van het huis in het water hersteld. Dat betekent dat een deel van het grasveld wordt uitgegraven en omgevormd tot water. De eilanden worden daarbij ook weer in ere hersteld, net als de boomgaard met historische fruitrassen. Dit alles, in combinatie met de geplande houtwallen, heesters en struiken, verbetert zowel de biodiversiteit als de klimaatbestendigheid van het gebied.